Japán cirkáló - T3 - Tenryu

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 4 hónapja - 8 éve 4 hónapja #9168 Írta: Palanova
Japán cirkáló - T3 - Tenryu téma létrehozva Palanova által
Hajóelemzés

Történelmi háttér
A Tenryu osztály volt az első könnyű cirkáló a Japán Birodalmi haditengerészet kötelékében. A Chikuma osztály leváltására lettek megrendelve, kezdésnek 8 db. A tervezése 1915-ben kezdődött és átmenetet képeztek a cirkálók és rombolók között. A tervek sajnos nem váltak be , mert volt nála fürgébb romboló is, a Minekaze osztály tagjai, és nagyobb tűzerővel rendelkező, az amerikai Omaha osztály tagjai. Mire ez kiderült, két hajót már legyártottak, a további hatot, törölték. Megpróbálták a két példányt lég és tengeralattjáró elhárító platformnak felszerelni, és kifejezetten az amerikai rombolók 102mm-es ágyúi ellen páncélozták.
Az osztály névadója a Tenryu 1919-ben állt szolgálatba, megjárta a Yangtze folyót, támogatta a japán csapatok partraszállását Kínában, majd a 2. világháborúban számos csatában részt vett. Wake, Solomon, Új Guinea, Savo szigeteknél lezajlott csaták során elsüllyesztette a torpedóival a USS Quincy-t. 1942 decemberében viszont legyőzőre talált a USS Albacore tengeralattjáró "személyében".
Testvérhajója a Tatsuta útja sem volt sokkal különb, szintén részt vett a Yangtze folyónál lévő műveletekben, majd a Első Romboló osztag zászlóshajója lett. 1924-ben balesetet okozott Sasebo kikötője előtt, nekifutott egy tengeralattjárónak, ami azonnal elsüllyedt. 1934-ben áthelyezték a Harmadik Romboló flotta élére, és a kínai partoknál járőrözött. 1940-ben az USA elleni háborúra készülve modernizáláson esett át, erősebb légvédelmet és meghajtást kapott. 1944 márciusában konvojkíséretet látott el, Saipanba kellett kísérnie egy utánpótlás konvojt, ám oda sosem érkezett meg. A USS Sand Lance tengeralattjáró ráakadt a konvojra és több torpedót kilőtt rá. Két torpedó eltalálta a Tatsuta jobb oldalát. A legénység órákon át próbálta megmenteni a hajót, sikertelenül. Ez idő alatt az egyik szállítóhajót is torpedótalálat érte. Miután mindkét hajó elsüllyedt, a kíséretben részt vevő két másik romboló felvette a Tatsuta és a Kokuyo Maru életben maradt legénységét.
Tenryu Yokusakában 1925-ben.
Tatsuta selfije a Nagato és Mutsu csatahajókkal

Páncélzat /Survivability/ 19, fejlesztés után 21
15100 HP, fejlesztés után lesz 17700, többiekhez képest papírcsónak, és mint olyanra, erre is vigyázni kell.

Ágyúk /Arillery/ 31
4db 140mm-es ágyúval rendelkezik alapból, 2 db elől, 2 db hátul, egymásnak háttal elrendezve. Lőtávolsága 10km, forgási sebessége 16,4 másodperc, tűzgyorsasága 11,1 lövés/perc, HE sebzése: 2400, AP sebzése: 2700.
Radarfejlesztéssel a lőtávolság megnövelhető 11 km-re.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolók és anyahajók, esetleg csatahajóra míg az fel nem gyullad másodjára is, majd váltás AP-ra.

Torpedók (DD, CA, BB) 10
2db 3as vetőcső van a fedélzeten, melyekből szabványos 533mm-es torpedókat lehet kivetni, amiknek 7 km-es hatótávolságuk van, vetőtornyok forgási sebessége 7,2 másodperc, újratöltési idő 58 másodperc, torpedó sebessége 57 csomó és a maximális sebzése 9067.

Légvédelem /AA Defense/ 5, fejlesztés után 7
3km-es légvédelemmel rendelkezik, fejlesztés után a belső légvédelem 900m helyett már 2,1km-ről kezd tüzet nyitni.

Agilitás /Maneuverabilty/ 70, fejlesztés után 72
32,5 csomós végsebességre képes, fejlesztés után még gyorsabban reagál a fordulásra.

Láthatóság (DD) /Concealment/ 81
8,3km-ről lesz látható.

Ajánlott játékstílus
Ügyeljünk rá hogy ha a csata közben a második vonalba kerülünk, akkor nagy körültekintéssel torpedózzunk, vigyázva nagyon a csapattársakra. Ha előreláthatólag egyedül vagy az első vonalból harcolunk, próbálkozhatunk a pecázással is, vagyis vaktában ellőhetünk egy adag torpedót az ellenfél irányába vagy oda ahol ellenséges rombolót sejtünk, így akár véletlenül is beleszaladhat egy két settenkedő a 7km-es torpedóink egyikébe, másikába.
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza.

Fogyóeszközök
Ott még nem tartunk, max a kapitány umeshus (szilva szesz) üvegei azok amik elfogynak.

Ajánlott felszerelések
Első helyre még mindig a főlöveg fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését.
Második helyre a 3 javítás közül talán a meghajtás fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a meghajtás kilövését illetve ha mégis kilőtték, akkor a javítási idejét.

Ajánlott kapitányi képzettségek
1 pontosokból: Situation Awerness és/vagy a Basic Firing Training az ami később is hasznos lehet.
2 pontosokból: Expert Marksman és/vagy Torpedo Armament Expertise, attól függően milyen hajóba csüccsen be később a kapitányunk.

Előnyök és hátrányok
Torpedók egyértelműen előnyt biztosítanak a hajónak a többi szintbeli cirkálóval szemben, így még komolyabb csatahajókat is meg tudunk szorongatni, nem beszélve a könnyebb páncélzatú ellenfelekről.
Hátránya a tornyok elrendezése és a lassú tűzgyorsaságuk. Szokni kell hogy melyik toronynak mekkora tüzelési íve van, hogyan tudjuk maximálisan kihasználni őket. További hátrány az alacsony hp.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni.
Radarfejlesztéssel a Cirkáló ágon tudunk továbbhaladni, hajótörzs fejlesztéssel pedig a csatahajó ág nyílik meg.

Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_Torpedoes_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - St. Louis3437023565
Japan - Tenryu21311077281
Germany - Kolberg2216005374
Fegyverzet, páncél és torony elrendezéséből adódóan papíron hátrányban van a többi szintbeli cirkálóval szemben, ám a torpedók nagyban ellensúlyozzák a többiek folyamatos pergőtűz képességét és nyomás alatt tartását. A 7km-es torpedókat szokni kell, hasznos taktika lehet a torpedózz és fuss, de én személy szerint a fordulóharc közben a füst és káosz leple alatt használtam ki a torpedókat.


Készült a 0.5.1.2 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Tenry%C5%AB-class_cruiser
Utolsó szerkesztés: 8 éve 4 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.173 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.