Amerikai cirkáló - T5 - Omaha

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 4 hónapja - 8 éve 4 hónapja #9235 Írta: Palanova
Amerikai cirkáló - T5 - Omaha téma létrehozva Palanova által
Hajóelemzés

Történelmi háttér
1915-ben igény lett egy gyors felderítő cirkálóra, mely képes felkutatni az ellenséges hajókat a flotta csatahajói számára. Emellett további igény volt hogy legalább 35 csomós sebessége legyen, rendelkezzen torpedókkal, valamint legalább 152mm ágyukkal legyen felszerelve. A Phoenix tervei megszülettek, ám idő közben bebizonyosodott, hogy az ágyuk toronyba rendezése hatásos a tűzerő fókuszáláshoz, így a tervekre felkerült még két ágyútorony az egyik az főfelépítmény elé, a másik a tatra. Ám ezzel átlépte a hajó a 7100 tonnás limitet, így inkább új hajóosztályt hoztak létre Omaha néven.
1920-ban vízre bocsájtott Omaha megtartotta az első világháborús kinézetét a törzsből kiálló lövegházakkal, de bepillantást is engedett a jövőbe a két duplaágyus tornyaival. Hogy a tervek megfeleljenek az elvárásoknak az Omaha belső tere meglehetősen zsúfolt lett, gyakorlatilag huzamosabb ideig maga volt a pokol. A vékony törzs a trópusokon nagyon felforrósodott, az északi tengereken pedig dermesztően hideg lett, továbbá ahol csak tudott, folyamatosan szivárgott be a víz. Ez persze nem csak az alsóbb fedélzeten lévők életét keserítette meg, hanem pl az olajtartály is fokozatosan sós vízzel szennyeződött, ami a nagy sebességű haladást nehezítette meg.
A fentiek ellenére a haditengerészet büszke volt az új hajójára, mely egy sor forradalmi újítást vezetett be:
- a kazánházak és gépházak felváltott elrendezése, mely hatására egy torpedó találat sem teszi a hajót mozgásképtelenné (a játékban ezt annyira nem tapasztalom :) )
- a lőszerraktárat a hajó közepére a vízvonal alá helyezték, így felszíni lövés nem nagyon tud kárt tenni benne
Ugyanakkor egy súlyos tervezési hibával is rendelkezik: nincsenek vízzáró rekeszek a a főfedélzet felett, illetve a főfedélzeten a tat felé.
1939-ben módosítottak a terveken és a tatnál található 4 lövegházból a felső kettőt eltávolították, a túl magas súlypont miatt, 1941-ben helyükre 20-40mm-es légvédelmet telepítettek.
A második világháborút az Omahák a második sorban töltötték, noha a tűzerejük még kiemelkedő volt, az ekkorra elavult design miatt inkább járőrözésre, illetve a Csendes óceán déli részén kísértek konvojokat, valamint részt vettek dél-franciaország partvidéki bombázásba, miután a tengeri ellenállás a megszűnt. A két legkeményebb csata amikben Omahák részt vettek a Makassar szorosi ütközet, itt a Marblehead, és a Komandorski szigeteki ütközet ahol a Richmond öregbítette az Omahák hírnevét.
Az Omaha osztály utódja az 1930-as Londoni tengerészeti egyezmény miatt bevezetett szabályozások figyelembe vételével megtervezett Brooklyn osztály lett.
Omaha 1943-ban.
A Marblehead a Makassari szorosbeli csata után, sérülten.
A Richmond harci festésben

Páncélzat /Survivability/ 30, fejlesztés után 34
23100 HP, fejlesztés után lesz 26800. Gyúlékony, és az AP-t sem nagyon szereti, torpedókra is nagyon allergiás.

Ágyúk /Arillery/ 35, fejlesztés után 40
10db 152mm-es ágyúval rendelkezik alapból, 2x1 torony + 4 db elől, 2x1 torony + 4db hátul. Lőtávolsága 11,5km, forgási sebessége 17,1 másodperc, tűzgyorsasága 8,3 lövés/perc, HE sebzése: 2200, AP sebzése: 3100.
B Hajótörzsfejlesztéssel felszerelésre kerül még 8 légvédelmi géppuska.
C Hajótörzsfejlesztéssel leszerelésre kerül két hátsó főlöveg és 2x2 torpedóvetőcső, cserébe erős légvédelmet kapunk és +2km lőtávolságot a főlövegeknek.
Radarfejlesztéssel a lőtávolság megnövelhető 14,8 km-re.
Lövegfejlesztéssel a forgási sebesség kicsit lassul, 18 másodpercre, de a tűzgyorsaság növekszik 9,5 lövés/percre.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolók és anyahajók, esetleg csatahajóra míg az fel nem gyullad másodjára is, majd váltás AP-ra.

Torpedók (DD, CA, BB) 17, fejlesztéssel 21 (B), 13(C)
4db 2es vetőcső van a fedélzeten, melyekből szabványos 533mm-es torpedókat lehet kivetni, amiknek 5,5 km-es hatótávolságuk van, vetőtornyok forgási sebessége 7,2 másodperc, újratöltési idő 44 másodperc, torpedó sebessége 56 csomó és a maximális sebzése 11733.
B hajótörzsfejlesztés során minden torpedóvetőcső 3asra fejlesztődik, így lesz 4x3as.
C hajótörzsfejlesztés 2x3 vetőcsövet elvesztünk helyhiány miatt.

Légvédelem /AA Defense/ 7, fejlesztés után 29
2,4 km-es légvédelemmel rendelkezik, fejlesztés után az újabb ütegek már 4,2 km-esek.

Agilitás /Maneuverabilty/ 72, fejlesztés után 74
34 csomós végsebességre képes, fejlesztés után még gyorsabban reagál a fordulásra.

Láthatóság (DD) /Concealment/ 54
13,5km-ről lesz látható.

Ajánlott játékstílus
Ügyeljünk rá hogy ha a csata közben a második vonalba kerülünk, akkor nagy körültekintéssel torpedózzunk, vigyázva nagyon a csapattársakra. Ha előreláthatólag egyedül vagy az első vonalból harcolunk, próbálkozhatunk a pecázással is, vagyis vaktában ellőhetünk egy adag torpedót az ellenfél irányába vagy oda ahol ellenséges rombolót sejtünk, így akár véletlenül is beleszaladhat egy két settenkedő a 5,5km-es torpedóink egyikébe, másikába.
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza.
Légvédelmünk a C hajótesttel is még csak közepesnek mondható, így hasznos lehet 1-2 szintbeli cirkálóval együtt haladni, ha van az ellenfelek között anyahajó, így még esélyünk is lesz az esetleges támadó repülők leszedésére.

Fogyóeszközök
Alapból megkapjuk a Hydroacustic Search nevű skillt, amiből kettő áll rendelkezésünkre alapból. Kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető. A szonár lényege, hogy míg tart a hatása messzebből vehetjük észre a vízbeli dolgokat. Torpedók esetén az észlelési távolság 2,52 km-rel , hajóknál pedig 3,48km-rel növekszik. Továbbá észrevehetjük a füstben rejtőző ellenséges hajókat is.
Alapból megkapjuk még a vadászhidroplánunkat Catapult fighter 1 néven. Kétszer használható, kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető, 6 percig van fent, és 3 perces újratöltődési ideje van. Besegít a légvédelembe illetve segít "megállítani" a felettünk áthaladó első ellenséges repülőrajt, így a légvédelmünk megtizedelheti azt.


Ajánlott felszerelések
Első helyre még mindig a főlöveg fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését. Lehetne venni ugyanilyen felszerelést csak torpedókra, de szerintem elsődleges fegyverünk még mindig az a 6-10 főlöveg.
Második helyre újabb fejlesztési lehetőségek kerültek be:
- főlövegek pontosságát növeli
- főlövegek forgási és újratöltési idejét befolyásolja
- torpedóvetőcsövek forgási idejét és javítási idejét befolyásolja
- +20%al növeli a légvédelem hatókörét
Ennél a hajónál ez utóbbit használom a C hajótesttel.
Harmadik helyre a 3 javítás közül talán a meghajtás fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a meghajtás kilövését illetve ha mégis kilőtték, akkor a javítási idejét.

Ajánlott kapitányi képzettségek
1 pontosokból: Situation Awerness és/vagy a Basic Firing Training az ami később is hasznos lehet.
2 pontosokból: Expert Marksman és/vagy Torpedo Armament Expertise, attól függően milyen hajóba csüccsen be később a kapitányunk.
3 pontosokból: Vigilance és/vagy Superintendent
4 pontosokból: Advanced Firing Training és/vagy Last Stand
Advanced Firing Training-gel az Omahánk 17,7km-es lőtávot kap a főlövegeivel, amivel túllőheti a T5-T6 amerikai csatahajókat és a T6 japán csatahajókat is.

Előnyök és hátrányok
Torpedók egyértelműen előnyt biztosítanak a hajónak a csatahajókat szemben, nagy tűzgyorsasága ideális gyújtogatóvá és rombolóvadásszá teszi.
Hátránya a magas felépítmény és az ebből adódó 13,5km-es észlelhetőség, valamint a közepes légvédelem. Ezen a szinten már jöhetnek zuhanóbombázók és torpedóvetők is szép számmal, ha teljesen semlegesíteni nem is, de megtizedelni meg tudjuk őket ha a vadászunk is fent van.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni.
Hajótörzsfejlesztéssel a cirkáló ágon tudunk továbbhaladni, utána érdemes az ágyú és radarfejlesztést is kiváltani.
Ha inkább torpedózni akarunk, akkor a B hajótest a nekünk való, ha inkább légvédelmi szerepet akarunk betölteni akkor irány a C test.


Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_Torpedoes_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - Omaha344013297452
Japan - Furutaka395719137258
Germany - Kőnigsberg324528176558
Érdekes hajó, mely átmenetet képez a "mindenfelé tudok lőni mert néz arra legalább egy ágyúm" és a "várj csak míg átfordítom a tornyaimat a másik oldalra, darabokra lőlek" hajók között. Papírforma szerint a lövegei a leggyengébbek, de nem biztos hogy összehasonlítható a Furutaka 203mm-es lövegeivel szemben. Számomra az Omaha az amitől egy cirkáló, cirkáló: gyors tüzelésű, torpedóval felszerelt, fordulékony, légvédelemre is alkalmas mindenes hajó. Talán csak a tengeralattjáró vadászat marad ki a repertoárból, de hagyni kell valamit a rombolóknak is. T3 után itt T5-ben vannak ebben az időben és patchben a számomra legélvezetesebb csaták. Igazi fun hajó.


Készült a 0.5.1.3 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Omaha-class_cruiser
Utolsó szerkesztés: 8 éve 4 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.215 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.