Amerikai cirkáló - T7 - Pensacola

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 3 hónapja - 8 éve 3 hónapja #9239 Írta: Palanova
Amerikai cirkáló - T7 - Pensacola téma létrehozva Palanova által
Szerkesztés alatt - Hajóelemzés

Történelmi háttér
Az 1905-ös St.Louis nehézcirkáló osztály utódjának számító Pensacola hajóosztály lett az első a washingtoni tengerészeti egyezmény szerint tervezett cirkálóosztályok közül. Az egyezmény szerint cirkáló nem lehetett nehezebb 10000 tonnánál és legfeljebb 203mm-es ágyúi lehetnek. Az első tervekben a páncélzata csak a 152mm-es ágyúk ellen nyújtott védelmet, és a súly amiatt könnyűcirkáló besorolást kapott. 1931-ben újragondolván a besorolási rendszert, átsorolták nehéz cirkálók közé, a 203mm-es lövegei miatt. 2x2 illetve felette egy szinttel 2x3as elrendezésben kaptak helyet a főlövegei, melyek tüzelési szögei egymástól függetlenül is állíthatóak voltak. Ez az elrendezés azonban magasabb súlypontot eredményez, és ebből adódóan a hajó instabilabb lesz. Az osztályból csak két hajó készült, de később azokon is módosítottak, a 2x2 lövegtornyokat kicserélték 2x3asokra.
A névadó 1930-as szolgálatba lépésétől kezdődően számos tengeri csatában vett részt a csendes óceánon (13 csillagot kapott), ahol kiérdemelte a "szürke szellem" becenevet. 1946-ban szolgálaton kívül helyezték, majd a már elavult hajót felhasználták az atombomba kísérletek során, ahol tanulmányozták a bomba hatását a felszíni célpontokra. 1946 július elején a levegőben robbantott tesztatombomba lökéshullámát élte túl, majd 25 nappal később egy felszínen robbantott tesztbombát úszott meg. De mivel még így is vízen maradt, biztosra mentek és 1948-ban gyakorló éleslövészet során elsüllyesztették az ekkora már erősen radioaktív hajót.
USS Pensacola (CA-24) 1935.
Salt Lake City, Pensacola és a New Orleans (balról jobbra) Pearl Harborban 1943-ban.
Utolsó kép a Pensacola-ról 1948-ból.


Páncélzat /Survivability/ 43, fejlesztés után 46
31900 HP, fejlesztés után lesz 34300.

Ágyúk /Arillery/ 57, fejlesztés után 63
4x2 203mm-es ágyúval rendelkezik alapból, 2 db elől, 2 db hátul. Lőtávolsága 14,2km, forgási sebessége 34 másodperc, tűzgyorsasága 3,6 lövés/perc, HE sebzése: 2800, AP sebzése: 4500.
Törzsfejlesztéssel felszerelésre a felső duplalövegtornyok kapnak egy plusz csövet, így 2x3asok lesznek, illetve erősödik a légvédelem is.
Radarfejlesztéssel a lőtávolság megnövelhető 15,7 km-re.
Lövegfejlesztéssel a forgási sebesség kicsit javul, 23,7 másodpercre, és az AP sebzés 4600-ra növekszik.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolók és anyahajók, esetleg csatahajóra míg az fel nem gyullad másodjára is, majd váltás AP-ra.

Torpedók (DD, CA, BB) 0
Nincsenek.

Légvédelem /AA Defense/ 29, fejlesztés után 44
5 km-es légvédelemmel rendelkezik, fejlesztés után az újabb ütegek 3,5 km-en belül erősebbek.

Agilitás /Maneuverabilty/ 64, fejlesztés után 77
32,5 csomós végsebességre képes, fejlesztés után még gyorsabban reagál a fordulásra.

Láthatóság (DD) /Concealment/ 40
15,7km-ről lesz látható.

Ajánlott játékstílus
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza.
Légvédelmünk eléggé kezdetleges még, így hasznos lehet 1-2 szintbeli cirkálóval együtt haladni ha van az ellenfelek között anyahajó, így még esélyünk is lesz az esetleges támadó repülők leszedésére.

Fogyóeszközök
Első helyre:
- Alapból megkapjuk a Hydroacustic Search nevű skillt, amiből kettő áll rendelkezésünkre alapból. Kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető. A szonár lényege, hogy míg tart a hatása messzebből vehetjük észre a vízbeli dolgokat. Torpedók esetén az észlelési távolság 2,52 km-rel , hajóknál pedig 3,48km-rel növekszik. Továbbá észrevehetjük a füstben rejtőző ellenséges hajókat is.
- Alapból rendelkezésre áll még a Defensive AA fire, mely a légvédelmünket erősíti meg, és csökkenti a támadók találati pontosságát. Háromszor használhatjuk, kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető, 40másodpercig tart a hatása és 120 másodperc az újratöltődési ideje.
Én a Defensive AA fire-t használom, számomra hatékonyabb ha 1-2 anyahajót ki tudok vonni a forgalomból azzal hogy a gépeiket leszedem. Egy-egy csatahajó hálás szokott lenni a légvédelemért.
Második helyre:
- Alapból megkapjuk még a vadászhidroplánunkat Catapult fighter 1 néven. Négyszer használható, kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető, 6 percig van fent, és 3 perces újratöltődési ideje van. Besegít a légvédelembe illetve segít "megállítani" a felettünk áthaladó első ellenséges repülőrajt, így a légvédelmünk megtizedelheti azt.

Ajánlott felszerelések
Első helyre még mindig a főlöveg fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését. Lehetne venni ugyanilyen felszerelést csak torpedókra, de szerintem elsődleges fegyverünk még mindig az a 6-10 főlöveg.
Második helyre:
- főlövegek pontosságát növeli
- főlövegek forgási és újratöltési idejét befolyásolja
- +20%-al növeli a légvédelem hatókörét
- +20%-al növeli a másodlagos lövegeink lőtávolságát és növeli a pontosságukat is
Ha légvédelemre akarunk koncentrálni akkor érdemes a "+20%-al növeli a légvédelem hatókörét" megvenni, ha inkább a főlövegeket akarjuk használni akkor pontosság nekik.
Harmadik helyre a 3 javítás közül talán a meghajtás fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a meghajtás kilövését illetve ha mégis kilőtték, akkor a javítási idejét.
Negyedik helyre:
- 15%-al kevesebb idő alatt javítja ki a legénység a vízbetöréseket és oltja el a tüzeket
- 20%-al kevesebb idő alatt érjük el a végsebességünket
- 20%-al gyorsabban reagál a hajó a fordulásra
Ajánlott a fordulás fejlesztése, hiszen T6-on már eléggé sok torpedó jöhet felénk amiket nem árt kikerülni.

Ajánlott kapitányi képzettségek
1 pontosokból: Situation Awerness és/vagy a Basic Firing Training az ami később is hasznos lehet.
2 pontosokból: Expert Marksman és/vagy Torpedo Armament Expertise, attól függően milyen hajóba csüccsen be később a kapitányunk.
3 pontosokból: Vigilance és/vagy Superintendent
4 pontosokból: Advanced Firing Training és/vagy Last Stand
Ne feledjük, hogy az Advanced Firing Training ennél a hajónál már csak a másodlagos lövegekre és a légvédelemre hat, a főlövegek lőtávolságát nem növeli már.

Előnyök és hátrányok
Hátránya a magas felépítmény és az ebből adódó 15,7km-es észlelhetőség de mivel a főlövegek lőtávolsága is annyi, így ha valaki észrevesz arra mi is lőhetünk, ha látjuk, valamint a gyenge légvédelem. Ezen a szinten már jöhetnek zuhanóbombázók és torpedóvetők is szép számmal, de sajnos nem sok mindent tudunk ellenük tenni, a jelenlegi légvédelmünk max zavarásra jó.
Hátrány a torpedók teljes hiánya, a lassú lövegforgás, az erős közepes hajófordulás, alacsony lőtávolság.
Előnye nincs nagyon.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni.
Hajótörzsfejlesztéssel a cirkáló ágon tudunk továbbhaladni, utána érdemes az ágyú és radarfejlesztést is kiváltani.
Teljes kifejlesztés mellett szól még az is, ha nincs sok free xp-nk, vagy nem akarunk erre áldozni, de tovább akarunk haladni, akkor ezzel a hajóval kell a továbbhaladáshoz szükséges közel 127.800 xp-t. A teljes kifejlesztéshez meg kell ezen felül még 22.200 xp. Elenyésző mennyiség a teljes összeghez képest, és annyit segít a löveg és radarfejlesztés hogy megérje kiváltani őket.

Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_Torpedoes_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - Pensacola46630446740
Japan - Myoko516241427151
Germany - Yorck446028356349
Véleményem szerint ezt a hajót hiba volt ide rakni. A fejlődési láncban valahol az Omaha és a Cleveland között lenne a helye, vagy az Omaha után szétválasztott könnyű és nehéz cirkáló lánc nehéz ágán a legelején. Messze nem egyenértékű sem játékélményben, sem történelmi, sem technológiai szempontból a Clevelanddel, nagyon alatta teljesít, hozzá képest visszalépés.
Elhiszem hogy a nehéz cirkálók bevezetésének szánták, de így, egy szépen fejlesztett ág közepén egy újat kezdeni választási lehetőség nélkül nem barátságos. Itt ő a továbbjutáshoz szükséges "rossz".



Készült a 0.5.1.2 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/St._Louis-class_cruiser_%281905%29
en.wikipedia.org/wiki/Pensacola-class_cruiser
Utolsó szerkesztés: 8 éve 3 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.249 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.