Jelenleg 735 vendég és egy tag online

2015.07.29. 10:04

A légvédelmi rendszer (AAA) működése

(11 szavazat)

Az angol nyelvű fórumon Sharana nevű felhasználó igen részletesen összefoglalta és leírta a játékban működő AA (Anti-Aircraft - légvédelmi) mechanizmus működését, a következőkben ezen poszt fordítását olvashatjátok:

Mindannyian tudjuk hogy egyes hajókon vannak légvédelmi (mostantól: AA) ágyúk, melyekkel olykor repülőket is lelövünk az égről, na de hogyan is működnek ezek? Olykor igen erős AA tevékenység mellett is azt tapasztalhatjuk, hogy egyetlen gépet sem sikerült lelőnünk, ezért sokan azt gondolják hogy ez a rendszer bugos vagy legalábbis nem igazán működik jól. Természetesen nem ez a helyzet és remélem ezt a következőkben sikerül Mindenkiben tudatosítanom :)

Az AA ágyúk típusai és hatókörük lemodellezése

Először is, a hajónkon lévő Anti-Aircraft Fegyverzet (mostantól: AAA) nem úgy működik, mint az elsődleges- és másodlagos fegyverzet. Az összes - papíron a hajón lévő - AA ágyú működésének leszimulálása anélkül terhelné túl a szervert, hogy nem nyújtana jelentős pluszt a játékmenettel kapcsolatban. Ezért az AAA, mint egy (védő)aura van leképezve a hajó körül, melyen belül az AAA kifejtheti jótékony hatását a repülőkre.

Eltérő AA ágyúk vannak a hajónkon, ezeket három kategóriába sorolhatjuk, hatótávjuk alapján (nagy, közepes és rövid hatótávú ágyúk). Ez azt jelenti, hogy a hajónk körül akár három eltérő átmérőjű aura is lehet, melyek értelemszerűen átfedésben is lehetnek, így hatásuk is összeadódhat.

Hatótávok és DPS

Vessünk egy pillantást a tier IX-es amerikai Baltimore cirkáló AA fegyverzetére:

Tisztán látszik a Baltimore körüli három eltérő méretű AA védőaura:

 • Nagy hatótáv » 0 - 5 km-ig terjed. Átlag DPS (sebzés/mp): 36. Megjegyzés: A 127 mm-es kettős célú ágyúval a közelbe érő hajókat is képesek vagyunk lőni.
 • Közepes hatótáv: » 0 - 3,5 km-ig terjed. Átlag DPS: 216.
 • Kis hatótáv » 0 - 2,1 km-ig terjed. Átlag DPS: 115.

Mivel az egyes ágyúk sebzése (DPS) összeadódik, így a valóságban így néz ki az egyes aurákban leadott DPS a Baltimore-on:

Az AAA erősítése

Már ismerjük a távokat és a DPS-eket, de ha az ellenséges CV rémálmaivá szeretnénk válni, még tovább növelhetjük AA auránk méretét, erejét. Értelemszerűen ezt az alábbi két tulajdonság megnövelésével érhetjük el: hatótáv és/vagy DPS. Mindkét tulajdonság fejlesztéséhez létezik egy kapitányi képzettség és egy felszerelés is.

Hatótáv növeléshez (egy felszerelés a 2-es sloton + egy 4-es szintű kapitány képzettség):

DPS növeléshez (egy felszerelés a 3-as sloton + egy 1-es szintű kapitányi képzettség):

Ezek hatása összeadódik, szóval ha a maximális hatótávunk 5 km, akkor a kiegészítőkkel 5*1,2*1,2=7,2 km-es hatótávot kapunk. A DPS-re ugyanez a módszer vonatkozik. Vessünk egy pillantást ismét a Baltimore-ra, de most minden képzettséggel és felszereléssel felruházva:

Mint a képen is látható, az AA teljesítménye jelentősen megnövelhető, ha erre szeretnétek szakosodni. És ez még csak a hajó alap AA ereje, amit csata közben még tovább növelhetünk:

 1. Fókuszáld az AA tüzet egy adott repülőgép rajra (Ctrl+klikk az adott rajra). Ilyenkor az összes aura ágyúja az adott célpontot fogja lőni (már ha az aurán belül van), ráadásul +50%-os DPS-sel!
 2. Néhány cirkálón van olyan fogyóeszköz (AA barrage - AA zárótűz), mely átmenetileg megnöveli a légvédelem hatékonyságát (Y aktiválja). Ha bekapcsoljuk, a nagy hatótávú aura DPS-e 6x-osára nő, minek hatására az aurán belüli gépek "bepánikolnak" (akkor is ha nem közvetlenül őket támadjuk), ami drasztikusan lecsökkenti pontosságukat.
 3. Az 1. és 2. pontban leírtak kombinálhatóak, azaz ha mindkét módszert aktiváljuk, akkor a nagy hatótávú auránk DPS-e 1,5*6=9x-esére növelhető!

A fenti módszerekkel maximumra húzott AA teljesítményünk a következőképpen fog kinézni (Baltimore):

Megjegyzés: Azt még fontos megemlíteni, hogy ezek az aurák más hajók aurájával is átfedésbe kerülhetnek, azonban minden hajó csak a saját ágyúi által kiosztott sebzést kapja majd meg.

Most képzeljük el, hogy a Baltimore-t megtámadja egy Essex Douglas AD1 torpedó bombázó raja. A hajó alap AA védelme az alábbiakra képes:

Ez a bombázó raj 6 repülőgépből áll és minden repülőnek 1960 hp-ja van (11.760 hp/raj). Mivel a példában a raj 3 km-re van a hajótól, így a 252 sebzést/másodperces értékünkkel elméletileg 47 másodpercre lenne szükségünk ahhoz, hogy az egész rajt megsemmisítsük (vagy 8-ra egy repülőhöz), a valóságban azonban nem ez a helyzet, ugyanis:

 • A DPS értéke egy átlagos érték, azaz az RNG folyamatosan változtatja annak értékét. Emellett az egyes ágyúk tüzelési ciklusai is eltérhetnek. A DP ágyúk pl. 5 másodpercenként lőnek egyet (de akkor az alapsebzésük 5x-ösét sebzik +/-RNG), a lövést követő 5 másodpercben viszont nem adlak le sebzést. A közepes hatótávú ágyúk fél másodpercenként lőnek egyet (mikor is a DPS értékük felét adják le +/-RNG), a kis hatótávúak pedig 0,1 másodpercenként tüzelnek (DPS*0,1 +/-RNG), vagyis a sebzés mértéke annál kiegyensúlyozottabb, minél közelebb repül a repülőgép.
 • Minden folyamatosan mozog a játékban, ahogy a repülőgépek is a rajokban, így az egyes repülők folyamatosan cserélhetik pozícióikat.

Azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy a játékban arányosított és gyorsabb minden mint a valóságban. A repülőgépek pl. 5x gyorsabban repülnek a játék távolságaihoz viszonyítva. Az Essex torpedó bombázói pl. valójában 132*5=660 csomóval repülnek a játékbeli arányokat tekintve. Ez 1222 km/h (339 m/s) sebességet jelent, de egyszerűbb úgy mondani hogy 0,33 km/s-os a sebességük vagy hogy 1 játékbeli km-t 3 másodperc alatt tesznek meg.

Mit nem figyel a rendszer az AAA-val kapcsolatban?

Most ejtsünk néhány szót arról, hogy mit NEM vesz figyelembe a rendszer:

 • Az AA ágyúk pozícióját és tüzelési ívét. Azaz nem számít hogy a repülő melyik irányból érkezik,  az átlag DPS konstans (homogén) az egész aurán belül.
 • A rajoknak nincs saját HP-juk a játékban, csak túlélő/kilőtt arányuk. Ha a raj túlél egy AA támadást és nem lőttek le belőle repülőt, az addig kapott sebzése "elfelejtődik" és mikor ismét AA támadás alá kerül, full hp-val lesz figyelembe véve.
 • Az AA tűzfedezet animációjának semmi köze annak hatékonyságához, az csak egy vizuális elem.

Megjegyzés: Minden érték a képeken a sértetlen hajó értékeit mutatja.A csaták során könnyen ki lehet ütni az AA ágyúkat lövedékekkel és bombákkal is, így azok teljesítménye jelentősen lecsökkenhet.

A 0.4.0-ás verzióval vadászgépeket kaptak a tier 4+ cirkálók és a magasabb tierű csatahajó is. Ezek nem részei a hajó AA rendszerének és nem az AA-val fókuszált célpontot fogják támadni, hanem az általuk legveszélyesebbnek talált célpontot.

Utoljára frissítve: 2015.07.29. 15:07

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások  

0 #21 Get200 2015-10-06 10:25
Én egyedül rombolónál apcsolom ki a légvédelmet a korai spot miatt, egyedül akkor kapcsolom vissza amikor annyira közel van, hogy amúgy is észrevenne. Bár a cikk alapján - visszanyerik a hp-t - nem sok értelme van, mivel sokáig nem maradok a közelükben.
0 #20 Benign_Wolf33 2015-09-04 21:27
Idézet - vonKurz:
Idézet - Artmis91:
Nekem az lenne a kérdésem hogy ha megnyomom a P betűt akkor is jelez valamit a légvédelemmel kapcsban. Mire jó ez? V.NewYorkal játszok :)


New Yorknál semmire :)

de romboló nem sebez a repülőn sokat, viszont ha rálő, akkor könnyebben megtalálják, rombolóval néha érdemes kikapcsolni

Füstben bujkálva jól jöhet
0 #19 vonKurz 2015-09-04 20:58
Idézet - Artmis91:
Nekem az lenne a kérdésem hogy ha megnyomom a P betűt akkor is jelez valamit a légvédelemmel kapcsban. Mire jó ez? V.NewYorkal játszok :)


New Yorknál semmire :)

de romboló nem sebez a repülőn sokat, viszont ha rálő, akkor könnyebben megtalálják, rombolóval néha érdemes kikapcsolni
0 #18 Benign_Wolf33 2015-09-04 20:54
Idézet - Artmis91:
Nekem az lenne a kérdésem hogy ha megnyomom a P betűt akkor is jelez valamit a légvédelemmel kapcsban. Mire jó ez? V.NewYorkal játszok :)

Ha P-t nyomsz kikapcsolja és sárgán jelzi is, ha újból P-t nyomsz visszakapcsolod és eltűnik az emlékeztető.
0 #17 Artmis91 2015-09-04 20:31
Nekem az lenne a kérdésem hogy ha megnyomom a P betűt akkor is jelez valamit a légvédelemmel kapcsban. Mire jó ez? V.NewYorkal játszok :)
0 #16 James Onedin 2015-08-27 20:38
Köszönöm szépen Jacktor!Csatahajón szerettem volna ki próbálni,mert sűrűn le amortizálnak az ellenséges hordozók... :-) Úgy gondoltam hogy majd aranyért le szerelem és majd viszem tovább.De ez nem jött össze.És annyira nem állok jól kredittel. :-)
+1 #15 Jacktor 2015-08-27 20:13
Tier függvénye hogy mit rakhatsz fel. Itt pontosan le van írva hogy mit és mikortől rakhatsz fel.
Amúgy nyilván megéri, főleg hordozónál, mivel ennyivel is jobb leszel az ellennel szemben (már ha végre kijönne a patch és nem két magasabb tierű hordozóval rakna össze).
Viszont (így t7-ből) irigyellek hogy felszerelésre is van kredited :D
0 #14 James Onedin 2015-08-27 15:49
Sőt,nem is látom a 3.-as slotba tehető felszerelést.Lehet hogy azért nem mutatja mert nincs annyi pénzem???
0 #13 James Onedin 2015-08-27 14:36
Szerintetek megéri megvenni a dps-növelő cuccot?Azért elég húzós ára van....
0 #12 vonKurz 2015-07-29 21:09
Idézet - Jacktor:
Idézet - hadtjuk:
De én egy adott rajt tudok kijelölni? Vagy csak egy gépet?

A rajt tudod kijelölni, azon belül gépet nem (fura is lenne).

Jelenleg a 6-os japán bombázóval ha célirányosan (irányváltás nélkül) rárepülök egy Cleveland-re (pl. ő az utolsó), még nem dobta le a bombáit, de már 2 repülőt lelő belőle. És ez szerintem nem a fullos setupja. Úgyhogy kerülöm őket mint a leprást, de sajnos mostanában tudatosan (okosan) kísérgetik a csatahajókat :-)


én is azt hittem a clevelandon van légvédelem, aztán Ryujoval találkoztam hetes amerikai csatahajóval, de japánt is mondhatnék, mindegy...

no, szóval az elméletem szerint, ami folyton változik persze :D
4-5 szinten vigyázni kell a repülőre, mert érték.
7+ szinten meg nem tudsz rá vigyázni, de sok van.

Hiryu/Ranger 72/73 repcsivel rendelkezik, ebből 24-t tud egyszerre levegőbe emelni.

ha nem viszek vadászt, ezt még sosem próbáltam talán egyszer majd... :D szal ha nem viszek vadászt, akkor 12 torpedó, és 12 bomba egyidejűleg, nem irreális szerintem 3*5k torpi, 3*1.5k bomba, nagyjából 20k direkt sebzés, + az apró, mármint ideális esetben ugyanennyi flood/tűz sebzés...

namost 25k-40k sebzés, és ezt a hullámot ki tudja lőni 3*, ha nem hal meg mindig minden, hanem csak egy kicsi marad belőlük, akkor 4*.

4 támadó hullám egyébként nagy valószinűséggel azt jelenti, hogy időd se marad máshova, hiszen 2-3 percet lehet számolni egy támadásra, pláne ha nem hal meg mindenki, és vissza kell érni a túlélőknek tankolni...

valószinűleg kritikus helyzetben ha van még elég tartalék gép érdemes otthagyni kicsit körözni a maradék egy bombázót néhány másodpercre, hogy sokkal hamarabb indulhasson a következő hullám...

én személy szerint viszek mindig vadászt amúgy, de mindig tűnődöm rajta érdemes-e full bombázó setupot, de ha van szemben vadászgépes CV, akkor nagy szivás, nagyon nagy szívás...

az, hogy cirkálót vagy csatahajót támadok egyébként, az a saját sebzés szempontomból számít, a légvédelem, azaz az elvesztett repülők szempontjából sajnos rosszabb a csatahajó...

pontosabban cirkálónál mindig kell a közelben tartani vadászokat is, mert ha jön a hidroplán azokat le kell kötni...

a durva légvédelem egyébként elsősorban a manuális támadást öli meg, nem teheted meg hogy egyesével támadgatsz a repülőiddel...
0 #11 Jacktor 2015-07-29 17:42
Idézet - hadtjuk:
De én egy adott rajt tudok kijelölni? Vagy csak egy gépet?

A rajt tudod kijelölni, azon belül gépet nem (fura is lenne).

Jelenleg a 6-os japán bombázóval ha célirányosan (irányváltás nélkül) rárepülök egy Cleveland-re (pl. ő az utolsó), még nem dobta le a bombáit, de már 2 repülőt lelő belőle. És ez szerintem nem a fullos setupja. Úgyhogy kerülöm őket mint a leprást, de sajnos mostanában tudatosan (okosan) kísérgetik a csatahajókat :-)
0 #10 Black_Sheep_01 2015-07-29 17:11
Este megnézem, kíváncsi vagyok. Mennyi a torpedók hatótávolsága? Ha ennyire OP a légvédelem magas szinten, akkor nehéz a torpedóvetőkkel érvényesülni közelről. Távolról pedig esélytelen, rengeteg ideje marad az ellenfélnek kikerülni.
0 #9 vonKurz 2015-07-29 16:58
Idézet - Black_Sheep_01:
Idézet - vonKurz:

azaz mar a tamadas elott le fog loni minimum kettot, amig elfele mennek minimum tovabbi kettot, es ez feltetelezi hogy nem celozgat semmit a repulos, hanem csak odavillan, ledobja, visszavillanna, ha lenne mivel ugye...
kozben a cirkalonak semmi mas dolga nincs, mint kanyarodni, innentol muszaj hogy celozzon a masik is, de minden celozgatas nehany masodpercenkent egy repulo elveszteset jelenti, es ez torpedonal pl nagyon sok minusz talalati eselyt is, nyilvan ha 5 helyett csak 3-t dobok le, nagyon konnyu lesz kikerulni...
nu,majd kiderul :)


Igazad van, ha a példánál maradunk. Az már más kérdés, hogy ki fog cirkálót támadni repülőkkel, ha van az ellenfélnél hordozó vagy csatahajó. Biztosan jó móka a szuicid roham, bár a csata 5. percétől gép nélkül marad a hordozó, 0 harcértékkel.


csatahajoknak joval magasabb a legvedelme mint a cirkaloknak sztem, 6-7 szintrol beszelek, es ezek siman kifordulnak a torpedo elol is, ugyertem 8 torpedobol 2-3-nal tobb nem fog talalni idealis esetben sem...

Idézet - vonKurz:
Idézet - Black_Sheep_01:
Idézet - vonKurz:

azaz mar a tamadas elott le fog loni minimum kettot, amig elfele mennek minimum tovabbi kettot, es ez feltetelezi hogy nem celozgat semmit a repulos, hanem csak odavillan, ledobja, visszavillanna, ha lenne mivel ugye...
kozben a cirkalonak semmi mas dolga nincs, mint kanyarodni, innentol muszaj hogy celozzon a masik is, de minden celozgatas nehany masodpercenkent egy repulo elveszteset jelenti, es ez torpedonal pl nagyon sok minusz talalati eselyt is, nyilvan ha 5 helyett csak 3-t dobok le, nagyon konnyu lesz kikerulni...
nu,majd kiderul :)


Igazad van, ha a példánál maradunk. Az már más kérdés, hogy ki fog cirkálót támadni repülőkkel, ha van az ellenfélnél hordozó vagy csatahajó. Biztosan jó móka a szuicid roham, bár a csata 5. percétől gép nélkül marad a hordozó, 0 harcértékkel.


csatahajoknak joval magasabb a legvedelme mint a cirkaloknak sztem, 6-7 szintrol beszelek, es ezek siman kifordulnak a torpedo elol is, ugyertem 8 torpedobol 2-3-nal tobb nem fog talalni idealis esetben sem...


szal az allitasom az, hogy ha hetes anyahajo fullosan megtamad hetes csatahajot, es azt fedezi 2-3 km-rol egy hetes cirkallo, akkor legalabb 15-20 gepet el fog veszteni a tamado, 10 meccsem van meg csak Hiryuval, azert majd pontositom :)
0 #8 hadtjuk 2015-07-29 16:35
Idézet - Jacktor:
Idézet - hadtjuk:
Kicsit hiányolom a cikkből, hogy a repülőgép vesztések száma, hogy áll kapcsolatban a sebzésekkel. Mert ha a gépeknek van egységes hp-juk, akkor elméletileg egyszerre kéne le esniük. Bár ilyet is tapasztaltam, (hogy aránylag rövid idő alatt leeset az összes gép) de jellemzőbb az, hogy egy-két gép leseik, a többi meg hazamegy.

A rajnak nincs hp-ja, kizárólag a repülőknek. Ha egy adott percsinek elfogy a hp-ja, akkor lezuhan. De ha fél hp-nél épp helycsere van a rajon belül és az AA már a másikat lövi, akkor nem zuhan le. Azaz nincs raj hp, csak repülő hp.

De én egy adott rajt tudok kijelölni? Vagy csak egy gépet? Az én olvasatomban adott kijelölt rajban vonogatja a hp-kat 150%-kal. A repülőgépek hp-nak, ha nincs valami, akkor egyszerre kéne elfogyni (a szélső hátsó gépek később lépnek a hatósugárba, de később is távoznak az ék alak miatt). De szerintem van valami, mert nem egyszerre esnek le a gépek. Az hogy mi azt sajnos nem tudom… erre lennék kíváncsi.
0 #7 GaiusHun 2015-07-29 15:25
Köszönjük!!!!! 8)
© 2021 WOWS.HU. Minden jog fenntartva.

Please publish modules in offcanvas position.